Ön engedélyezné-e atomfegyver bevetését?
2016. július 19. írta: Hörcher Ferenc

Ön engedélyezné-e atomfegyver bevetését?

may_corbin.jpg

www.youtube.com, FULL VIDEO : Trident Debate - Theresa May Vs Jeremy Corbyn - UK Parliament - Nuclear Weapons Vote

Elvi jellegű kérdésben tették próbára az új brit miniszterelnököt. A brit atom-tengeralattjáró flotta ügyének vitájában egy skót képviselő azt kérdezte tőle, hogy hajlandó lenne-e engedélyezni az atomfegyver használatát, amely százezer ártatlan ember és gyermek halálát okozná. Igen, hangzott a felelet.

 Theresa Mayről eddig is lehetett tudni, hogy "átkozottul nehéz asszony". Nos, most erről a brit parlamentben is tanúbizonyságot szolgáltatott. Például azzal, hogy meggyőző (472:117) arányban megnyerte azt a parlamenti szavazást, amely az alsóházban hétfőről keddre virradó éjszaka a brit tengeri atomarzenál felújításának finanszírozásáról szólt.

 A kormány javaslatának lényege, hogy 2030-ig mintegy 31 milliárd font értékben újítják fel az atomflottát, s létrehoznak a projekt támogatására egy 10 milliárd fontos tartalékot is. A győzelemnek különös jelentőséget kölcsönöz az a tény, hogy míg a konzervatívok egyhangúlag támogatták azt, addig a vezetési válsággal küzdő ellenzéki brit munkáspárt három felé szakadt a szavazásnál. Voltak (szám szerint 140-en), akik a labour padsoraiból is támogatták a javaslatot, voltak, akik elvi okokból ellenezték azt (többek közt az egyoldalú leszerelés ideológiáját valló pártvezér, Jeremy Corbyn is), s voltak, akik tartózkodtak a szavazástól.

 A szavazati arányban megnyilvánuló győzelem mellett azonban volt egy másik fontos epizódja is a vitának. Amikor George Kerevan, a Skót Nemzeti Párt képviselője egyenesen rákérdezet,, hogy az új miniszterelnök kész lenne-e utasítást adni az atomfegyver használatára, a válasz egyértelmű és tömör volt: Igen. A megdöbbenést oldandó, a miniszterelnök hozzáfűzte: „És a tisztelt képviselő úr figyelmébe szeretném ajánlani, hogy egy elrettentő eszköz célja nem más, mint az, hogy ellenségeinknek tudniuk kell, hogy készek is vagyunk használni azt.”

 A kérdés sok szempontból is kényes, természetesen. Egyrészt, mert az új miniszterelnöknek hivatalba lépésekor rendelkeznie kellett a brit atomhatalom alkalmazásáról arra az esetre nézve is, ha ő valamilyen okból később nem lesz döntésképes helyzetben. A válasz nem hagy kétséget a felől, hogy May hogyan rendelkezett. Másrészt azért, mert a hadihajók a skót partok mellett őrködnek. Harmadrészt pedig azért, mert a NATO varsói megbeszéléseivel kapcsolatban igencsak feszültté vált a NATO-orosz viszony, amit elég világosan jelzett Gorbacsovnak a háborús készülődésre utaló megjegyzései.

 Félreértés ne essék: konzervatív nézőpontból világos, hogy a hidegháború végét épp az amerikai félnek a fegyverkezési versenyben mutatott engedmények nélküli keménysége hozta el. Ám egy dolog az elrettentő fegyverek alkalmazása a diplomácia stratégiai játszmáiban, s másik dolog a tényleges felhasználásra vonatkozó eltökéltség. Igaz, a potenciálisan kemény fellépésre utaló retorika maga is tekinthető a politikai versenyben használt hatalomtechnikai eszköznek.

Egy biztos: Theresa May ismét könyörtelen következetességéről tett tanúbizonyságot. 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://britishpatient.blog.hu/api/trackback/id/tr668900054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bloglegelő 2016.07.19. 20:10:16

1. miért gyűlölik a japánok az USA-t ? mert bevetette ellenük az atombombát

2. miért gyűlölik a japánok az USA-t ? mert NEM vetette be ellenük az atombombát, helyette adott még fél évet a szőnyegbombázásoknak

szóval ?

Kovi1970 2016.07.20. 10:46:11

Én itt most egy valamit nem értek. Lehet azon vitatkozni, hogy most a gazdasági apokalipszis előtt áll UK, vagy csak egy rendkívül turbulens időszak előtt.

Akármelyik szcenárió is valósul meg (én inkább az elsőre tippelek), biztos hogy most a nukleáris arzenálra kellene pénzt költeni?

Nem ismerem a részleteket, talán lehet hogy drágább leszerelni mint felújítani, lehet nincs is annyira túlzó tartaléka, mint másoknak.

De azért most komolyan, nem lehet hogy jobb haszna lenne egy BREXIT céltartaléknak?

Látva hogy sorra mondanak le a BRXEIT kulcsemberek, és hogy még mindig tökölnek az Art 50 eljárással, nem lehet hogy ez a kilépés egy minden eddiginél nagyobb blöff?

Lehet hogy ezért akarja Juncker kiugrasztani a nyulat a bokorból?

Hörcher Ferenc 2016.07.20. 10:48:49

@Kovi1970: Nem gondolom, hogy az blöff, ha megbukik a miniszterlnök, s a kormány java részben kicserélődik. De mire gondol pontosan?

Kovi1970 2016.07.20. 11:42:05

@Hörcher Ferenc: hogy a Brexis sosem volt reális alternatíva, de egy "öszödi beszéd" helyett most fontosabb az arcmegőrzés.

Tehát a Brexit továbbra is blöff, de nem merik beismerni ezért tovább blöffölnek.

Odáig azonban nem mernek elmenni hogy meg is indítsák az EUSz 50. cikk szerinti eljárást.

Ha pedig most ilyen ökörségekre költik a pénzt akkor egyhamar nem is tervezik elindítani.
süti beállítások módosítása