David és Samantha - új évad
2016. szeptember 12. írta: Hörcher Ferenc

David és Samantha - új évad

Avagy milyen terveket dédelget egy bukott politikus?

cameron2.jpg

Matt Cardy - WPA Pool - Getty Images

Barátait is meglepte a volt brit kormányfő azzal a kora őszi hírrel,hogy parlamenti mandátumáról is lemond, s végleg távozik a brit politika ütközőzónájából. Állítólag nyári szabadsága alatt döbbent rá, hogy nincs sok keresnivalója a kormánypárt hátsó padsoraiban. Ám az így előállt helyzetben nem csoda, ha elindult a bősz találgatás - vajon mi rejlik a váratlanul felrobbant bomba mögött. A mór megtette kötelességét...? Valószínűleg ennél vérmesebb reményeket dédelget a magát megbuktató volt kormányfő.

Ha majd az utókor korszakunk nagy hatalmú (egyesek szerint mégis erkölcsös) veszteseit keresgéli, a szovjetunió feloszlásáért felelős Gorbacsov mellett jó eséllyel hamar rá fog akadni David Cameronra.A nyáron lemondott brit miniszterelnök ugyanis maga állította fel azt a csapdát, amibe aztán bele is zuhant. Ilyen szempontból nagy szerencséje az, ami egyébként hátránynak is tekinthető: hogy meglehetősen fiatal még (1966-os születésű, tehát idén 50 éves). Ilyenkor még nem lehet nyugdíjba menni. Mi hát a terve a bukott toppolitikusnak.

Egyesek szerint alig leplezett kormánykritika rejlik a döntés mögött: Cameronnak feltehetőleg mostanra eshetett le, hogy Theresa May tudatosan próbálja távolítani saját politikai portfólióját bukott elődje örökségétől. Nem feltétlenül azért, mert fél, hogy magával rántja annak a rossz sajtója. Inkább talán azért, mert az új, poszt-brexit politikai helyzet megköveteli a politikai váltást lényegi kérdésekben is. Az evidens, hogy a gazdasági kilátásokat alapvetően újra kell számolni. Ám May a maga szociálisan érzékeny konzervativizmusát úgy tudja látványosan megjeleníteni, ha az iskolaügy kérdésében sokkal nagyobb nyitottságról tesz tanúbizonyságot, mint elődje. S ő pontosan ezt teszi szeptemberben, évkezdéskor. Kormánya szakminisztere erőteljes belső ellenállást generált a "grammar  school"-ok - hagyományos (vagyis latin nyelvet oktató) humángimnázium - számának és állami támogatásának növelésével. A cél: a társadalmi mobilitás támogatása.

Más vélekedések inkább azt valószínűsítik, hogy Cameron image-átalakításon, neve újrapozicionálásán dolgozik. Szeretne minél hamarabb megszabadulni a bukott politikus billogától. Egyesek szerint nemzetközi politikai szerepet vállalhat. Európa például az ő helyzetbe hozásával tehetné erőteljesebbé az európai brexit-kritikát, s próbálhatná befolyásolni Mayt. Ám valószínűbb, hogy Cameron a nemzetközi celebritások szokásos üzemmódjára kíván kapcsolni: alapítványt hoz létre, meghívásokra jár, előadásokat tart majd busás haszonért.

Úgy hírlik, felesége, Samantha Cameron például egy divatmárkát szeretne létrehozni. A kérdés csak az, hogy a férj a bukott politikus imázsát le tudja-e vetkőzni úgy, hogy erre a hírnévre alapítsanak egy magáncéget, vagy akár csak egy non-profit vállalkozást. Durván fogalmazva tehát az a kérdés, mennyit kamatozhat egy nagy bukással zárult sikertörténet. Szappanoperákban mindenesetre nem ismeretlen az efféle dramaturgia.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://britishpatient.blog.hu/api/trackback/id/tr3311700789

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hörcher Ferenc: David és Samantha - új évad 2016.09.13. 16:52:02

Azt valószínűsítik, hogy Cameron image-átalakításon, neve újrapozicionálásán dolgozik. Szeretne minél hamarabb megszabadulni a bukott politikus billogától.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.09.13. 02:37:03

"Úgy hírlik, felesége, Samantha Cameron például egy divatmárkát szeretne létrehozni."

merész húzás azok után, hogy vagyonokat fizetett - közpénzből persze - special advisor-oknak többek között "help with fashion style"-ért. Annyira szüksége volt rájuk, hogy az egyik spinét fel is terjesztette OBE rangra.
süti beállítások módosítása