Bréking: Szijjártó  megmenti Johnsont
2016. július 17. írta: Hörcher Ferenc

Bréking: Szijjártó megmenti Johnsont

Bréking bréking: Magyarország bejelentkezett az EU soros elnökségére a britek helyett (07.19.)

boris-612350.jpg

 

http://www.express.co.uk/

A magyar külügy vezetője hétfőn találkozik az új brit külügyminiszterrel. Szerinte direkt jó, hogy brit partnere nem szokványos diplomáciai megoldásokkal él.

 Eddig nem sok jót kapott a nemzetközi diplomácia és a világ vezető médiumai képviselőitől Boris Johnson. A politikai fenegyereknek sikerült számos nagy embert (mondjuk Clintont, Obamát vagy éppen Erdoğan elnököt) megsérteni ahhoz, hogy már akkor ízekre szedjék, amikor még lényegében el sem foglalta hivatalát.

 A nemzetközi kapcsolatok természete már csak ilyen: nem érzelegnek sokat az ellenfelek – akiket sokszor épp a szövetségesek között kell keresnie a megtámadottnak. Másfelől Boris Johnson sem finomkodott, amikor beszólásokra ragadtatta magát. Nem riadt vissza a másik személyes méltóságának megsértésétől sem. Így hát valószínűleg felkészült arra a hidegzuhanyra, amit belépőjekor kapott és fog még kapni.

 Némileg meglepő ugyanakkor, hogy az a magyar diplomácia, amely létképben még sem hasonlítható a brithez, siet Johnson védelmére. Márpedig most éppen ez történt: Szijjártó Péter magyar külügyminiszter megvédelmezte partnerét az őt ért méltatlan támadásoktól.

 Szijjártó szerint korábban nem volt divat valakit hivatalba lépése előtt, s új hivatalában ténylegesen hozott döntéseit megelőzően kritizálni. A jelek szerint a magyar külügyér szerint e tekintetben jó lett volna a kialakult szokásokhoz ragaszkodni, s megvárni, mit lép az új kolléga, nem előre tüzelni.

 Másfelől arra utal Szijjártó MTI-nek adott nyilatkozata, hogy Európa előtt olyan súlyos kihívások állnak, amelyek leküzdéséhez igazi személyiségekre van szükség, s szerinte Johnson ebbe a kategóriába tartozik. Ja, és persze új gondolatokra is szükség lesz, márpedig Johnson szerinte Johnsonnak vannak termékeny új felvetései. Kár, hogy azt nem indokolja a külügyminiszter, hogy a személyiség és az eredeti gondolat hogy is kapcsolódik a másoknak címzett ismétlődő beszólások gyakorlatához. Őszintén szólva még az is kétséges, hogy az eredeti gondolatokat vajon nem lehet-e hagyományos diplomáciai eszközökkel kifejezni.

 De nem ez a lényeg: Hiszen Szijjártónak valószínűleg igaza van abban, hogy Johnson rendelkezik egy jól felismerhető politikai arcéllel (s e tekintetben eléggé távol áll elődjétől, Philip Hammondtól, aki most pénzügyminiszteri feladatokat kapott). Továbbá abban is, hogy ilyesmi jót tesz egy külügyminiszternek: jó, ha innovatív, főleg, ha innovációra van szükség az adott nemzetközi helyzetben. Márpedig Szijjártót szerint most épp ilyesmire van szükség Európában – s ebben is nyugodtan igazat adhatunk a magyar külügyminiszternek.

 Az más kérdés, hogy a Johnsonnal folytatandó megbeszélés nem ígérkezik éppen könnyűnek: sem a kétoldalú gazdasági kapcsolatok fenntartása, sem a kint élő magyarok jogainak védelme nem tűnik egyszerű feladatnak a jelenlegi európai politikai helyzetben. Elképzelhető, hogy tárgyalási pozícióját javítandó sem fukarkodott Szijjártó a pozitív jelzőkkel kollégájával kapcsolatban.

 A legérdekesebb hosszú távon azonban az, hogy vajon a brit diplomácia, és konkrétan a BREXIT milyen szerepet is fog betölteni a jövő Európájának kimunkálásában. A magyar miniszterelnök már korábban is megpróbálta szorosabbra fűzni kapcsolatát Cameronnal – Szijjártó nyilatkozata talán egy Orbán-May találkozó előkészítését is szolgálhatta. Ám az igazság az, hogy mindeddig olyan sokat nem tudott profitálni a magyar diplomácia a britek támogatásából.

 Jó lenne, ha e tekintetben valóban változást hozhatna Theresa May új kormánya, s annak kétségtelenül legszínesebb személyisége, Boris Johnson.

A bejegyzés trackback címe:

https://britishpatient.blog.hu/api/trackback/id/tr888896442

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hörcher Ferenc: Bréking: Szijjártó megmenti Johnsont 2016.07.18. 09:26:01

Szijjártónak valószínűleg igaza van abban, hogy Johnson rendelkezik egy jól felismerhető politikai arcéllel. Továbbá abban is, hogy ilyesmi jót tesz egy külügyminiszternek.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2016.07.17. 20:50:59

A szíjgyártó arról nyilatkozna miből tellett neki 170 milkás luxusvillára és a fenntartására!

Netuddki. 2016.07.17. 20:51:40

Ja, és nem kéne állandóan az országot égetni a baromságaival.

Kovi1970 2016.07.17. 21:49:54

Sajnos eléggé nehezen lehet értelmes cikket írni a UKIP nyalogató hetilap alapján. Oké, nem a Sun, de attól még hogy nem nyilvánvaló marhaságot ír, hanem értelmesen csomagolja a hazugságokat, nem lesz kisebb a felelőssége, sőt!

Az MTI nyilatkozat sajnos valóban tökrözi, hogy mennyire hihetetlenül tehetségtelen külügyünk van.

Valóban egy bohóc "babykisser" populista majomra lenne szükség, aki az establishement összes nagy emberét megsértette már?
Kinek? Európának? Angliának? (lassan UKről se beszélhetünk).

Vagy inkább Putyinnak? Rajta kívül bárki másnak? Ja igen, Le Pen, és a többi idióta talán majd mosolyogva bazsalyog egyet vele, miközben lelkesen támogatja majd a mainstream törekvéseket, hogy kirúgják Johnson országát az EUból, ha ők nem teszik meg a beígért kezdőlépéseket.

Nekünk aligha lesz közös érdekünk Johnosnnal, mert épp ő az aki a (szíjártói értelemben vett) "migránsokat" udvarolta körbe a magyar bevándorlókkal szemben...

Hörcher Ferenc 2016.07.17. 21:53:57

@Kovi1970: Kedves Kovi1970, sztem ennél azért érdemes egy kicsit árnyaltabban szemlélni a dolgot.
Legfőképpen: talán nem kellene pusztán a látványos nyilvános szereplései alapján megítélni Johnsont. Aki a Spectator főszerkesztője volt, azt azért elég jól kibélelték szellemi képességekkel is, higgye el!
S Putyin hatását felfedezni Theresa May választásában, ez nekem túl sok, és bizonyításra szorul.
Az tény, hogy nyilván a túlsó oldalról látja a kelet-európai munkavállalók ügyét, mint mi.

Hörcher Ferenc 2016.07.17. 21:55:18

@Kovi1970: Az még fontos sztem, hogy az általunk kritizáltnak is adjuk meg a tiszteletet, például próbáljuk helyesen írni a nevét. :)

Kovi1970 2016.07.17. 22:07:57

@Hörcher Ferenc: valóban, nem volt szándékos. Berakom újra helyesen, megtenné hogy kimoderálja az érintett hozzászólásom? Előre is köszönettel.

"Némileg meglepő ugyanakkor, hogy az a magyar diplomácia, amely létképben még sem hasonlítható a brithez, siet Johnson védelmére"

Nincs ebben semmi meglepő. évezredes hagyományaink vannak abban hogy mindig rosszul értelmezzük a külpolitikai kontextust,és rossz oldalra állunk.

A Poltico vezércikke sorra veszi, hogy az összes mérvadó európai külpolitikai vezető miként reagált Johnsonra, aki amúgy tényleg új szintre vitte a trollkodást. Hangsúlyozom, ezek mérvadó emberek, ha ők (pl Steinmeyer) beszélnek a szép szavakat érdemes hatványozni.

Ha valamit el lehet mondani Johnsonról, az az, hogy valszeg most ő az egyik ember Európában aki mellett nem szerencsés állni.

Well done Mr Szíjjártó :)

Kovi1970 2016.07.17. 22:19:05

@Hörcher Ferenc: a gond az, hogy Johnson eddig egy populista, abszolút belterjes politikus volt (tisztában vagyok a családi hátterével, de az politikai törekvései szempontjából most irreleváns.).

Évekig olyan életpályát vitt, ahol az ilyen bazári mutatványok segítették a karrierjét. Most viszont az ürülékkupac amit szónoklataival összetolt, nem csak saját magára, de egész országára omlik rá.

Anglia a világ egyik legjobb (mondjuk top 10) külügyi adminisztrációjával bír, (mellesleg amelynek erejét és befolyását eddig megsokszorozta az EU).

Jonhson választása egy "statement", ami megmutatja az új külügyi irányvonalat.

Sokkal jobb és értelmesebb machinátorokkal bír a brit külügy, valszeg ők fogják az ön által remélt háttérmunkát elvégezni. A helyzet azonban az, hogy Jonhsonnal ez a munka még nehezebb lesz, mert a kapacitás egy részét elviszi a "tűzoltás"...

Hörcher Ferenc 2016.07.17. 22:24:45

@Kovi1970: Hadd vitatkozzam! Sztem nem igaz sem a populista, sem az abszolút belterjes jelző Johnsonra. Én úgy látom, hogy ő tudatában van a médiapolitizálás természetével, s ezért formál olyan alakot, amilyent. Londoni polgármesterként kiválóan navigált, s London egy olimpiát rendezett az ő vezetése alatt. Azért ezt ne becsüljük le sztem.
Abban tökéletesen igaza van, hogy milyen jó a brit külügyi adminisztráció. S hogy ők kiváló háttérmunkát fognak végezni.
De abban megint vitatkoznék, hogy Johnson választása egyetlen statement lenne. Sztem egy magasra feladott labda, meglátjuk, hogyan tud vele élni Johnson. De sztem May-nek arra is van forgatókönyve, hogyha nem jön be Boris ezen a poszton!

Kovi1970 2016.07.17. 22:37:19

@Hörcher Ferenc: Ezzel messzemenően vitatkoznék.

Most az Angol külügynek kellene elvégezni azt, amit a sok felelőtlen kókler összehazudozott: azaz bizonyítani, hogy a UK külpolitika mennyivel erősebb lesz az EU nélkül. De éppen Johnsonnal?

Ez nem a biztosi delegálás, vagy egy belügyi tárca. Ha Johnsont ezzel akarják hidegre tenni, az egy valódi Brian élete értelemben vett öngyilkos kommandó lenne... Lehet hogy Johnson most visszakapja az általa kibiztosított és körbeadott kézigránátot, de adott esetben a gránát az egész kormányt elsöpörheti.

Nem Jonhson rendezte az olimpiát, hanem egy város, amelynek a vezetését a szóban forgó politikus ÉS a kabinetje látta el. Ez most egy merőben más kihívás.

A baj az, hogy médiapoltizálás alatt én populsita és felelőtlen hazudozást látok. Ami most mind vissza fog ütni rá, a hangzatos nácizás, a burkolt négerezés, ami annyira jó poén volt a korlátolt londoni prolik előtt. Na meg a kelet-európaiak elleni gyűlöletkeltés. A harmadik legnagyobb magyar városban, ugye :) ...

Vicces hogy a mi külügyünk megint a valódi szövetségeseit hátba támadva igyekszik megint épp azzal összepuszilkodni aki a legádázabb ellenségünk.

Hörcher Ferenc 2016.07.17. 22:43:35

@Kovi1970: JOhnson választásában van kockázat, elismerem, de sztem racionális volt May részéről ezt a kockázatot bevállalni. És egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy Johnson meg tud birkózni a feladattal.
Ami pedig a legádázabb eleenséggel kapcsolatos stratégiát illeti, először is ez sztem egyáltalán nem illik a UK-re, de ha másra vonatkoztatjuk, sztem racionálisan lehet a mellett érvelni, hogy a legádázabb ellenséggel, főleg, ha annyival erősebb nálunk, mint a UK, nem érdemes szembemenetelni, hanem bizony okosan kell vele diplomáciázni.

Kovi1970 2016.07.17. 22:53:44

@Hörcher Ferenc: hátba támadtuk az össze barátunkat és szövetségesünket. Most tipikusan a sunyi kis saját előnyeinket hangoztatva áruljuk el az esetleges csapatmunkát.

Nem sok mindent tudunk kínálni a UK-nek ami miatt kiemelt bánásmódban lehetne részünk.

A legértelmesebb stratégia az, ha az EU az egész csomag részeként tárgyal a magyarok munkavállalásáról. Jelenleg UK az ott dolgozó maygarok hazautalásai révén több pénzt termel, mint az Alföld mezőgazdasága (ha jól számolom). Nem csak a kieső pénz a tét, de töbsszázezer hazatérő magyar újra-integrálása, akik már elszoktak az "agyarországi" viszonyoktól

May azt akarja, hogy bilaterálisan tárgyalgasson, az EU helyesen csomagban akar majd, így a közös piacért valóban megkövetelhet majd feltételeket .

Amit most csinálunk azzal két dolgot érhetünk el:
Aláássuk az egységes és szervezett EU-s stratégia hatékonyságát.
Elérhetjük hogy az egységes stratégiából kiveszik a kényes kérdéseket, mint a kelet európaiak munkavállalása.

Hörcher Ferenc 2016.07.17. 22:58:52

@Kovi1970: Teljesen jogosnak tűnik az Ön felvetése, hogy egy túlzó közeledéssel
1. Kockáztatjuk az egységes EU-stratégiát,
2. egyedül túl nagy az erőfölénye a tárgyalópartnerünknek.

Ellene vethető viszont, hogy

1. Van-e (lehet-e ma?) egységes EU-stratégia?
2. Vajon ki fog-e állni bárki más a mieink érdekében a magyar kormányon kívül.

Két-két erős érv, sztem. Utólag majd okosabbak leszünk, hogy
1. Milyen külügyi stratégiát választott végül is Mo. a Brexit tárgyalásokon, s milyet az EU, s
2. Mennyire jött be az egyiknek és másiknak, s végül
3. Mi a viszonya a magyar stratégiának az EU-éhoz.

Zb74 2016.07.18. 12:44:54

Nincs abban semmi meglepő, hogy a két hülyegyerek-frizurájú diplomáciai antitálentum rokonszenvez egymással. Bár ezt a szimpátiát egyelőre csak Szijjártó Pepi előlegezte meg, azért nem lennék meglepve, ha BoJo viszonozná; legalább a gesztusok szintjén. Az már más kérdés, hogy mit sikerül elérni az Angliában élő magyarok jogait illetően, mert számunkra a lényeg mégiscsak ez (mondjuk, különmegállapodásra nemigen számíthatunk, azt ugyanis az uniós jog tiltja, hogy két tagállam ilyen fajsúlyos kérdésekben effajta partizánszerződéseket kötögessen egymással; márpedig a még meg sem kezdett kilépési folyamat lezárulásáig az Egyesült Királyság biztosan tagállam marad).

Hörcher Ferenc 2016.07.18. 12:48:01

@Zb74: Kedves Zb74 - a kifejezései nekem kicsit túl erősek. Amit az érdemi tétnek nevez, abban egyetértek - de sztem van itt egy tválatosabb kérdés is -Európa jövője -, amiben szintén sok szempontból partner lehet Magyarország és az UK, anélkül, hogy ehhez arra lenne szükség, hogy elhagyjuk az EU-t, ami sztem számunkra sokkal súlyosabb veszteségeket hozna rövid és közép távon, mint a briteknek.

Kovi1970 2016.07.18. 14:34:25

@Hörcher Ferenc:
1. az elejétől van egységes EU-s stratégia. Én is érzem az esetleges bizonytalanság veszélyeit (pl a hatásköri vita a Bizottság és a Tanács között), de ezt az elején kijelentették, az azért lássuk, be nem mindegy ha a "gyorsnaszádunk" megy hadra a brit cirkélóval, vagy az egész európai flotta, 10-15-szörös túlerővel. Bármilyen jól is hangzik, a gyorsnaszáddal nem lehet háborút nyerni, csak portyázni, kémkedni esetleg kalózkodni.
2. igen ahogy eddig sem Erdogan, a keleti diktátorok vagy Putyin állt ki értünk. Speciel a kérdést sem igazán értem.

Továbbá:
Vajon van-e stratégiánk vagy csak sértődött politikusaink csípőből lővő jobbkezei improvizálnak?
2. Erre csak spekulálni tudunk, de nem egyforma az érdekérvényesítő képessége az EU-nak és M.o.-nak.
3. Itt látom a legnagyobb bajokat.

Kovi1970 2016.07.18. 14:37:27

@Kovi1970: kiegészítés.
"Speciel a kérdést sem igazán értem." Ha valaki akkor az EU valóban kiállt értünk, befogadott, biztosítja az piacot és az integrációs lehetőséget, és nem kis beleszólást a dolgaiba.

Hörcher Ferenc 2016.07.18. 14:41:11

@Kovi1970: Kedves Kovi1970, az utóbbi hozzászólás kicsit papírízű. Nem vonom kétségbe, hogy az egyezmény s más dokuemntumok megneveznek efféle célokat, a valóságban azonban sok szempontból vagyunk kiszolgáltatva az EU nagykutyáinak, és az álaluk támogatott globális és kontinentális cégóriásoknak.

Kovi1970 2016.07.19. 11:53:07

@Hörcher Ferenc: papírízű, de sokkal inkább kivitelezhető. Mellesleg elérhető, reális és nyilvános. Ellentétben egy homályos és valszeg inkább kártékony mai magyar külpolitikai erőlködéssel.

Sokkal elméletibb az egész keleti nyitásos őrültség, és hiúbb ábránd, mint az EU tárgyalási erejében bízni.

Most is egy olyan országhoz dörgölőzni amitől nem sok jót várhatunk, pláne önállóan.

Hörcher Ferenc 2016.07.19. 12:00:26

@Kovi1970: A keleti nyitás valóban nagyon homályos és eleddig csakugyan hiú ábrándnak tűnik.
süti beállítások módosítása