A fenegyerek visszatér - Boris Johnson lesz a külügyminiszter
2016. július 13. írta: Hörcher Ferenc

A fenegyerek visszatér - Boris Johnson lesz a külügyminiszter

johnson.jpg

http://www.express.co.uk/

Boris Johnson büntetése az, ami másnak jutalom lenne. Mégis, neki (is) kell tárgyalnia a Brexitről az európai csúcsvezetőkkel.

Úgy tűnik, Theresa May csakugyan bátor politikus. A Downing Street 10 új lakója első munkanapján visszahívta Boris Johnsont. Nem engedte végleg lelépni a brit politika színpadáról.Épp ellenkezőleg - fontos szerepet bízott rá. " Volna itt még egy kis tennivaló, kedves Boris - figyelmeztette a színházi direktor kemény hangján a politikai fenegyereket. - Le kellene tárgyalni Európával a Brexitet!" 

De miért kiváló választás Johnson a posztra. Legalább öt oka van ennek.

1. Először is, mert váratlan. Nem lehetett hallani erről a forgatókönyvről korábban. A meglepő húzással világossá teszi az új miniszterelnök, hogy ennek a darabnak csakugyan ő a rendezője.

2. Továbbá azért, mert  a gesztussal May "elássa a csatabárdot", s összerántja a táborát. Míg a választási kampányban azzal gúnyolódott Johnsonon, hogy az európai tárgyalásai után versenytársa mindössze három alig használt vízágyúval tért vissza. A mostani gesztussal viszont helyreállítja Johnson tekintélyét, azt sugallva, hogy kinézi belőle, hogy el tudja végezni a feladatot. (Persze, ha nem, az se olyan nagy baj - egy vetélytárssal kevesebb.)

3. Aztán azért is tűnik kiváló érzékkel hozott döntésnek Johnson kinevezése, mert bevonja őt a kormányba - vagyis kivonja egyik legkeményebb potenciális kritikusát a belső ellenzék táborából. Johnson, a kritikus végleg el lett némítva.

4. A döntéssel az új miniszterelnök világossá tette, hogy a politikában a döntésekért felelősséget kell viselni. Ha valaki eljuttat egy ügyet egy pontig, ott nem szállhat ki - végig kell csinálnia. Ezzel mepróbálja helyreállítani a konzervatív párton belül felbomlott erkölcsi rendet is. Johnsonból felelős politikust farag - míg Gove valószínűleg, Osborne biztosan kiesik a kormányból. 

5. Végül még egy fontos szempontot érdemes figyelembe venni. Johnson sikeres volt, mint London polgármestere, s ez  diplomáciai sikertörténet is. Arról nem beszélve, hogy mivel évekig volt brüsszeli tudósító, kívülről-belülről ismeri a nagy európai vízfejet. És persze az sem elhanyagolható, hogy Boris talán még May-nél is "liberálisabb", ami politikai szemléletét illeti. Vagyis szalonképes lesz az európai hatalmi térben is, és alkalmas a brit diplomáciai kar vezetésére.

Theresa May kiváló lépéssel nyitott.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://britishpatient.blog.hu/api/trackback/id/tr828886172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

barli 2016.07.14. 15:11:04

"Theresa May kiváló lépéssel nyitott."
Már ha jó lépés kirakni egy bohócot a kirakatba. A fél ország már most utálja vagy kineveti.

Hörcher Ferenc 2016.07.14. 15:12:55

Mint említettem, ha beég a bohóc, ki lehet rakni a szűrét, s egy ellenféllel kevesebb.

barli 2016.07.14. 15:19:33

@Hörcher Ferenc: már beégett, amikor nem indult a miniszterelnökségért. Ezzel eljátszotta a maradék hitelét is. Szvsz külföldön nem fogják komolyan venni, akkor meg mindek

Hörcher Ferenc 2016.07.14. 15:22:32

Kétségtelenül mínuszból indul Johnson, de hogy ilyen helyzetből elnyerte ezt a pozíciót, ez már fél győzelem.

DFK 2016.07.14. 15:47:43

Azért egy valamire jó volt ez a Brexit szavazás. Szertefoszlott a "bezzeg ország" státusza a britteknek. Ami meg a Labour házatáján van, az a Kisgazdapárt legszórakoztatóbb időszakát idézi.
süti beállítások módosítása